Интернет портал слободне србије

Legla brda, digle se doline

Broj 68 | Piše: Milorad Vučelić • 18. јун 2009

U vreme primitivnog cinizma, odsustva principa i opšte relativizacije koja vlada u Srbiji, potiskuje se u njenoj prošlosti sve što bi obavezivalo i podsticalo na neko pregnuće i poduhvat. Tradicija, koju bi trebalo odbraniti i sačuvati, više se ne pominje. Za utehu, istina jeftinu, tradicija je i u svetu postala ozloglašena, kao što je nepoželjno i svako snažnije uverenje ili vrlina. Društva su otuđena od vlastite prošlosti, te stoga nije sigurno šta treba da se prihvati, a šta odbaci. Takav nipodaštavajući stav prema prošlosti po pravilu se podudara – naročito u Srbiji – sa potpuno nekritičkim prihvatanjem sadašnjosti.

Danas se medijski i politički agresivno nameće potpuna odbojnost prema snažnim uverenjima i vrlinama. Sve mora biti potčinjeno „pragmatičnosti“, „realizmu“, „modernizaciji“ i „kompromisu“. Političari bez osnovnih načela sve se manje doživljavaju kao oni koji uveravaju građane, a sve više kao oni koji prodaju određenu politiku kojoj je sveto slovo samo i uvek rejting, i ništa više. U srpskoj politici nema „proizvoda“ koji se marketira – marketira se sam marketing.

Savremeno društvo (a posebno srpsko) potpuno je otuđeno od vlastite istorijske baštine. Oblici istorije koji slave dostignuća neke nacije, stekavši loš ugled bačeni su na marginu. U današnjoj Srbiji na lošem glasu su i Obilić i Karađorđe i vojvoda Putnik, svi Karađorđevići i svi antifašisti, od Žarka Marinovića do Save Kovačevića. Nikola Pašić, Slobodan Jovanović, Stojan Novaković i Jovan Cvijić postali su obične „zamlate“. Ravnodušni smo prema otuđivanju Nikole Tesle, skrnavljenju Iva Andrića, baš kao i prema otimanju i preimenovanju srpskih svetinja i kulturnih spomenika na Kosovu i Metohiji. Kneza Lazara i Kosovski boj poništilo je podrugivanje „nebeskoj Srbiji“ i propaganda o pet uništenih vekova. Sve je više istoričara i javnih radnika koji govore da su Srbi u borbi za nacionalnu slobodu i dostojanstvo straćili i ceo dvadeseti vek.

Srpski mediji i država ne smeju da spomenu nijednog junaka iz ratova kojima je razbijena Jugoslavija. Nema, po njima, nikog ko je branio i odbranio srpski narod od genocida koji mu se pripremao i koji je već bio na delu. Srpski državni organi i njihovi propagandisti upeli su se iz sve snage da ustoliče najcrnju laž da srpski narod u Hrvatskoj, ili u BiH, nije bio ugrožen, nego nahuškan!

Nema junaka Vojske Srbije koja se herojski borila protiv NATO-a i OVK-a, a za svoju otadžbinu na Kosovu i Metohiji. Svaka borba postala je krivično inkriminisana, prokazana zločinom ili otvoreno izložena nipodaštavanju. Kao uporište narodu za istorijsku pouku ostalo je svega pedesetak godina od šest i po vekova srpske istorije i, naravno, ovih poslednjih devet godina tranzicije i evrounijaćenja.

Sve je spremeno da ulazak u NATO bude nulta tačka naše istorije i našeg pravog početka! Naši mediji licitiraju sa novim desetinama hiljada mrtvih. Da bi se revanširali i naudili srpskim partizanskim antifašistima, proglašavaju čak i nemačke i mađarske notorne fašiste nevinim žrtvama. Tobože, istine i pravde radi: ne komunisti, nego najgore komunističke sluge, karijeristi, koristoljupci i udbaški cinkaroši ili njihovi potomci – prionuli su na taj posao.

Stalo im je navodno samo do toga da se otkrije istina, zadovolji pravda i pronađe smiraj za mrtve. Ali u priču o poklanim Srbima u Jasenovcu oni se ne upuštaju. Pristaju na svaki podatak o broju mrtvih, i još dodaju da se sve to dešavalo „u drugoj državi“. Optužuju ti vajni Srbi komuniste za prikrivanje 600.000 mrtvih u Jasenovcu i Gradiški. Pa sada, kada nema komunista ni na vlasti, a ni u opoziciji, ko im brani da to učine?

Srpska istorija se ovim smišljenim i dobro organizovanim operacijama pretvorila u pravi pravcati horor, u „krvavu čorbu“. Odvija se dirigovani proces patologizacije istorije: „Oni koji su posvećeni projektu pustošenja prošlosti iz perspektive 21. veka (tranzicije, divljeg kapitalizma i evrounijaćenja) bave se iskopavanjem zakopanih zločina i okrutnosti počinjenih u prošlosti. Njih zanima reinterpretacija prošlosti kao pripovest o ljudskoj izopačenosti, zverstvima, genocidu, etničkom čišćenju i, dakako, o nebrojenim holokaustima“. Naknadnim pričama o potrebi denacifikacije i najgorim konstrukcijama i lažima o „srpskim zločinima“, naš narod i našu zemlju treba proglasiti fašističkim i zlikovačkim.

Iza nas su sve sami užasi i strahote, a ispred nas sida, ptičiji i svinjski grip, zagađena hrana, serijske ubice, terorizam, kataklizma, smak sveta. Istorija nije više učiteljica života već puka prošlost strahota. Nacionalna istorija nekada je govorila o herojskim delima i slavnim događajima. Nije to bilo sentimentalističko veličanje prošlosti i „starih dobrih vremena“. Ti primeri koristili su se da bi se izgradila pozitivna vizija budućnosti. Veličalo se i afirmisalo pravo novih generacija na borbu i smisao te borbe za slobodu, pravdu, jednakost, istinu, nezavisnost…

Današnja „turobna fascinacija ljudskim zlom (pedofilija, serijske ubice, teroristi) preti nadvladavanjem naše sposobnosti da zamislimo ljudski potencijal za altruizam, junaštvo, ili, naprosto, za činjenje dobrih dela“. Prezir prema prošlosti nadopunjava se strahom od budućnosti.

Tako se i u današnjem srpskom društvu razvija strah od promene. Ka tome je usmerena cela ova operacija srpskih vlastodržaca i njihove propagande i marketinga, koja nekome izgleda kao puki skup slučajnosti i nesvesnih podudarnosti. Obesmisliti i ogaditi svaku borbu i pretvoriti je u „aktivizam“ koji je usmeren ka očuvanju postojećeg – osnovni je zadatak. Neka na vlasti ostanu ovi, jer može biti još gore i teže. Pošto nema alternative, očuvanje postojećeg stanja postaje osnovni zadatak i cilj politike i čitavog društva. Konformizam, podnošenje i mirenje sa sudbinom, postaju vrline i poželjne vrednosti.

Umesto zaključivanja, pomenuću na kraju srpsku narodnu izreku koju mi je, pričajući o našem vremenu, izrekao jedan mladi prijatelj: „Legla brda, digle se doline“

Ključne reči: · · ·

12 komentara »

 1. Бојим се да је баш тако како Ви пишете. Понекда волим да прокоментаришем неку вест у Политици, али запажам да не пролази цензуру ако напишете нешто против НАТО-а, Америке, Хрватске или Косова. Притом, наравно, ради се о догађајима који су стварно одиграли. Рецимо, ако напишете, да је амерички председник одобрио бомбардовање РТС-а и убиство новинара, или кажете да је невероватна упорност са којом Американци притискају разне државе да признају Косово – нема шансе да вам такав коментар објеве у Политици. Баш данас сам написао да ме чуди да је Хрватска поднела некакву тужбу за геноцид. Колико ја знам, једини стварни геноцид су починили Хрвати према Србима у Другом светском рату. Остале наше несреће су се кретале у границама мржње и освете у крвавом грађанском рату.
  Неки дан сам написао да су данас једини стварни и велики непријатељ Србије – САД. То ја судим на основу онога што нам чине, а не на основу онога што нам причају.
  Овакве ствари провладини листови не објављују. Бојим се да нас кришом не увуку у НАТО и тако присиле да се укључимо у вечите амерчке ратове на подчињавању света њеним интересима.

 2. Zasto nista nismo naucili od svojih predaka? Istoriju pobedise reklame, bilbordi, price namenjene lakovernim… Da mi je da znam u kojoj je to kolonizovanoj zemlji sunce zasjalo. Tima gastarbajterima sa svih strana niko ne staje na put, sprovode svoju diktaturu…

 3. E moj slavoljube mi smo vec odavno u nato-u ali cutke– izvrsavamo sve sto nato naredi
  dovoljno je samo pogledati sta rade na KOSOVU pa je sve jasno.Od slobodne zemlje postali smo americke i natoove sluge–za 10 godina Srbije vise nece biti ni na jednoj geografskoj karti.
  NARODE RAZMISLI MALO I OTVORI OCI

 4. Zasto nismo naucili…? zato sto su mas mediji smisljeno prodati, frekvencije dodeljene…onima koji su bili predmet razmatranja…treba li da se pojavi razum za potrebe gradjana ili da se pojave *OTPISANI*…?

 5. Svaka cast za tekst

 6. Odkada nam Sonja Liht sedi u „Politici“ i kroji kapu narodu Srbije sve manje komentara koji kritikuju danasnju vlast i iznose istinu, prolaze. Do skora mi je devedeset posto pisanih komentara objavljivano iako sam dugogodisnji i prilicno ostar kriticar stanja u nasoj zemlji. U zadnje vreme, prodje nesto…ali i to cesto skraceno. Cenzura je gora nego u vreme Tita…

 7. “ Засели“ су пробисвети, хуље, па прописују шта и како! Софистицираним методама пропаганде, квази анализа, независним извештајима невладиног сектора, гебелсовском пропагандом, спиновањем, поплавом дезинформација, покушавају да створе(и успевају) дефетизам, безнађе, кукавичлук,да нас окриве за све и свја, уче нас да је црно-бело….
  Докле год се будемо као народ(пјединци) понашали према оној: „Паметнији попушта“ , неће бити боље!

 8. JOVANOVIC POZIVA NA LINC, g-dine VUCELIC, zadnje je vreme, mi vise vremena nemamo! Nijedan komentar kada su u pitanju Ceda Jovanovic i g-dja Olja Beckovic ne moze da prodje u BLIC-u i POLITICI,normalno komentar nije u njihovu korist ai kako moze biti za one koji su cipovani i lobotomirani! To znaci da su mediji u rukama MOMONA, sve su uzeli i pitanje je vremena kada ce ugasiti KURIR i GLAS JAVNOSTI!Vi ste sledeci!

 9. Nevolim poredjenje sa Titom…jer uglavnom kapu nam kroje oni koje je *cenzurisao Tito*…kod njega su postojala radna mesta…pasosi…sve ono sta nam se obecava..dugi niz godina…a ukinuto je upravo od *cenzurisanih*….
  Ali ako se pridruzimo poretu levih snaga..bice bolje i nama i *njima*…nece imati prilike da *grese*….

 10. Izvinjavam se citaocima umesto MOMONA treba da stojo Mamona! Izvinite!Vas Bodin

 11. NIJE TAČNO,
  ONI STARIJI NISU ZABORAVILI, A MLAĐE TREBA PODSEĆATI I TO STALNO.
  VI IMATE NEDELJNE NOVINE, NAPRAVITE DNEVNE, A AKO TO MNOGO KOŠTA IZAĐITE NA INTERNET, NI IRANCI NISU USPELI DA SPREČE SLIKE IZ IRANA.
  IMATE ZNANJE, ISKUSTVO I NOVAC, NAPRAVITE PRAVU STRANKU LEVICE,
  OVE SADA ŠTO SE MNOŽE KO ZEČEVI SAMO ČEKAJU SPONZORSKE OTPATKE,
  STARIJE KOMUNISTIČKE PARTIJE SPAVAJU,
  A MLAĐE SE TETURAJU U PREVELIKIM, POZAJMLJENIM CIPELAMA I RUŠE SVE OKO SEBE.
  IMA VAS SPOSOBNIH I SPREMNIH JOŠ, JOŠ STE ŽIVI I MRDATE,
  PA PORADITE NA ONOME O ČEMU STALNO PRIČATE.

 12. Dokle god narod bude drzao pognutu glavu i dalje cutao icice nam ovako a mozda jos i gore
  ko zna sta nam ovi jos spremaju

Ostavite vaš komentar